Spondilartrita anchilozanta

spondilartrita anchilozanta

Spondilita anchilozantă SA reprezintă o afecţiune sistemică cronică inflamatorie, ce afectează articulaţiile sacroiliace şi scheletul axial ankylos- articulaţii unite, spondylos- vertebră şi poate să asocieze afectarea articulaţiilor periferice şi manifestări extra-articulare caracteristice, pe un teren genetic specific HLA B Cauze spondilită anchilozantă Etiologia şi patogenia bolii sunt încă incomplet elucidate.

Un element important în etiologia spondilitei anchilozante îl deţine componenta genetică alături de prezenţa unor factori de mediu specifici precum infecţia cu Klebsiella pneumoniae.

Spondilita: Ce este? Tipuri si Simptome & Cauze

Este considerată a fi leziunea caracteristică, reprezentând etapa iniţială a modificărilor structurale ulterioare, ce spondilartrita anchilozanta la nivelul fibrocartilajului entezei. Principalele sedii ale entezitelor sunt reprezentate de: articulaţiile sacroiliace, fibrele externe ale inelului fibros al discului intervertebral, articulaţiile sterno-condrale, simfiza pubiană.

Există manevre specifice utilizate pentru a detecta durerea la nivelul articulaţiilor sacroiliace: Palparea directă a articulaţiilor sacroiliace; Pacientul în decubit lateral: se efectuează compresiunea fiecărei creste iliace; În decubit dorsal: se efectuează presiunea spinelor iliace anterosuperioare; Manevra Mennell: pacientul aşezat în decubit lateral, cu membrul de sprijin pe planul patului în flexie, iar membrul inferior testat face hiperextensie şi abducție.

Manevra este pozitivă la apariţia durerii la nivelul articulaţiei sacroiliace a membrului testat.

Spondilita anchilozanta: cauze, simptome si tratament

Semnul Gaenslen: pacientul în decubit dorsal, cu membrul inferior testat poziţionat pe marginea mesei de examinare. Spondilartrita anchilozanta este pus să imobilizeze coloana lombară prin susţinerea cu membrele superioare a membrului inferior controlateral ce se află în flexie a genunchiului şi a coapsei pe abdomen. Testul este pozitiv dacă apare durere sau este accentuată la nivelul articulaţiei sacroiliace a membrului inferior suspendat.

Cand sa mergi la doctor Informatii generale despre spondilita O inflamatie - care poate fi de natura traumatica, infectioasa ori tuberculoasa - a coloanei vertebrale se numeste spondilita. Termenul de "spondilita" descrie o inflamatie a unei vertebre sau a mai multor vertebre si nu trebuie confundat cu termenul de "spondiloza".

Presiunea pe sacrum: pacientul în decubit ventral, durerea apare la presiunea pe sacrum Afectarea coloanei dorsale determină apariţia cifozei, iar prin interesarea articulaţiilor costovertebrale pacientul prezintă toracodinii şi se remarcă limitarea expansiunii cutiei toracice cu apariţia respiraţiei de tip abdominal ce determină protruzia abdomenului.

Coloana cervicală este afectată după câţiva ani de evoluţie şi prezintă limitarea importantă a mobilităţii, cu fixarea în anteflexie a extremităţii cefalice.

Spondilita

Artritele periferice apar îndeosebi la nivelul membrelor inferioare într-o manieră asimetrică, la nivelul genunchilor şi articulaţiilor tibio-tarsiene, afectând mai frecvent pacienţii cu debut juvenil şi femeile. Manifestări extraarticulare Manifestările sistemice prezente de obicei la debutul bolii, constau în: fatigabilitate, stări subfebrile, insomnie, scădere ponderală.

spondilartrita anchilozanta pensie de handicap poliartrita reumatoida

Episoadele pot fi recurente, cu posibilitate de apariţie a complicaţiilor glaucom, cataractă, cecitate. Afectarea neurologică include apariţia de fracturi la nivelul coloanei vertebrale, cel mai frecvent fiind interesat segmentul cervical, subluxaţia atlanto-axială, sindroame compresive prin osificarea ligamentului longitudinal posterior, sindromul de coadă de cal.

Manifestările cardiovasculare pot fi reprezentate de aortita ascendentă şi insuficienţa aortică în cele mai multe cazuri, însă pot fi prezente şi tulburări de conducere inclusiv bloc atrioventricularpericardita şi disfuncţia diastolică pot fi prezente.

spondilartrita anchilozanta boala excesiva a flexibilitatii articulare

Afectarea pulmonară constă în apariţia disfuncţiei ventilatorii restrictive secundară limitării severe a expansiunii toracice şi fibroză pulmonară cel mai frecvent localizată la nivelul lobilor superiori.

Afectarea renală include nefropatia cu Ig A sau amiloidoza secundară.

Sfatul medicului: Spondilita anchilozantă, o provocare pentru medicul reumatolog

Osteopenia şi osteoporoza au o prevalenţă crescută la pacienţii cu boală activă persistentă, crescând riscul de apariţie a fracturilor şi a complicaţiilor neurologice mai ales în cazul implicării coloanei vertebrale. Prezintă specificitate şi deteriorarea ligamentelor simptomelor articulației cotului înaltă pentru diagnosticul de SA, fiind recomandat la pacienţii cu durere lombară inflamatorie, în absenţa modificărilor de sacroiliită pe radiografia convenţională.

Investigaţii imagistice Radiografia — Modificările radiologice în spondilita anchilozantă predomină la nivelul coloanei vertebrale prin afectarea următoarelor structuri: articulaţiile sacroiliace, discul intervertebral, articulațiile interapofizare posterioare şi articulaţiile costovertebrale.

Versantul iliac al articulaţiei prezintă precoce modificări radiologice eroziuni, scleroză subcondrală deoarece este acoperit de un cartilaj mai subţire. Pentru evidențierea modificărilor la nivelul articulațiilor sacroiliace se efectuează radiografia de bazin centrată pe articulațiile sacroiliace.

spondilartrita anchilozanta artroză roșeață a articulațiilor

Ecografia musculo-scheletală — Studiile au demonstrat că ultrasonografia este o metodă mai sensibilă pentru detectarea manifestărilor periferice specifice spondiloartritelor comparativ cu examenul clinic şi alte tehnici imagistice.

Astfel, ecografic se pot evidenţia: entezita, eroziuni osoase, sinovita, dactilita, tenosinovita şi bursita. Imagistica prin rezonanţă magnetică nucleară RMN — Examenul RMN are o contribuţie importantă în detectarea precoce a leziunilor inflamatorii la spondilartrita anchilozanta articulaţiilor sacroiliace, dar şi la spondilartrita anchilozanta coloanei vertebrale.

spondilartrita anchilozanta este posibil să opriți artroza articulației șoldului

Identificarea modificărilor de inflamaţie activă la nivel sacroiliac este esenţială pentru identificarea spondiloartritei axiale forma nonradiologică.

Diagnostic pozitiv spondilită anchilozantă În stadiile spondilartrita anchilozanta, diagnosticul spondilitei anchilozante este relativ uşor de făcut.

spondilartrita anchilozanta unguente scumpe pentru durerile articulare

Diagnosticul este dificil la debutul afecţiunii, mai ales dacă VSH este normală şi examenul radiologic negativ. Pentru aceste forme, avem următoarele criterii de diagnostic: 1.

spondilartrita anchilozanta durere la repaus articulația genunchiului

Rahialgia nocturnă lombară, dorsală sau cervicală. Durere în fese uni- sau bilateral produsă sau spondilartrita anchilozanta prin mobilizarea articulaţiilor sacroiliace. Prinderea toracelui în procesul inflamator cu limitarea expansiunii respiratorii.

Localizări periferice de tip inflamator: mono sau oligoartrite, talalgia.

Spondilita anchilozantă

Redoare lombară sau cervicală. Irita sau iridociclita. Osificări paravertebrale la debut sau în cursul evoluţiei. Artrite interapofizare vizibile pe radiografia de ¾ a segmentului lombar.

Factorii genetici: oamenii de stiinta au identificat anumite gene care cresc riscul unei persoane de a face boala, de exemplu variatii ale genei HLA-B codeaza o proteina cu rol major in imunitate.

VSH accelerată, cu sau fără interesarea stării generale. Apartenenţa la grupul HLA-B Acestea sunt criterii « majore » dar mai sunt şi criterii de ordinul II minore.

Informatii generale despre spondilita Spondilita, denumita uneori "spondiloartrita", este o forma de artrita care apare frecvent la nivelul coloanei vertebrale, desi poate afecta si alte articulatii. De fapt, numele "spondilita" in sine este asociat cu o familie de boli si afectiuni care sunt similare in progresul si simptomele lor, dar pot afecta diferite regiuni ale corpului. Cand spondilita se dezvolta in coloana vertebrala, aceasta devine extrem de inflamata.

Factorul etiologic evocator: antecedente familiale, eredocolaterele, activitate prelungită în condiţii nefavorabile- frig, umezeală, microtraumatisme, infecţii urinare, dizenterie, psoriazis în antecedente; 2.

Antecedentele personale ale ultimilor de ani cu un puseu inflamator asemănător reumatismului articular acut şi etichetat ca atare; 3.

Asevedeași